Dancing with the best

16569142023_2fcd9d67e1_o Την εβδομάδα μετά το φετινό Πάσχα (13-18 Απριλίου), ο Teacher Tom ήλθε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, ως καλεσμένος του σχολείου μας. Οπως έχουμε γράψει πολλές φορές, ο Tom μας έχει εμπνεύσει big time τα τελευταία 5 χρόνια. Με αυτα που γράφει και (κυρίως) με αυτά που κάνει.

IMG_6847Στην διάρκεια της επίσκεψης αυτής ο Τομ έκανε μεγάλες συζητήσεις μαζί μας, με τις δασκάλες της Dorothy, με γονείς και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε κλειστά workshops.

IMG_6855

Κορυφαία στιγμή βέβαια η συμμετοχή του στην (με δωρεάν συμμετοχή) δημόσια συζήτηση “DE-educate / RE-educate”, με δύο ακόμη εξαιρετικούς φίλους μας και ανθρώπους της εκπαίδευσης, που επίσης σκέφτονται “αλλιώς”: τον Σπύρο Κασιμάτη και τον Αγγελο Πατσιά.

16568429493_cfff30450d_k(1)

Επειδή πολλοί μας δίνουν συγχαρητήρια και μας ευχαριστούν για αυτές τις δημόσιες πρωτοβουλίες, αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να διευκρινίσω κάτι: ο βασικός λόγος που προσκαλούμε ανθρώπους σαν τον Tom στην χώρα μας, είναι απολύτως εγωιστικός! Θέλουμε να συζητήσουμε μαζί τους, να μοιραστούμε σκέψεις, να πάρουμε feedback και να λάβουμε αποφάσεις για το τι θα κάνουμε και πως θα το κάνουμε, απο εδώ και εμπρός.

Ενα προσωπικό συνέδριο δηλαδή με τους καλύτερους – the absolute luxury! Απαραίτητο στον καιρό και στην χώρα που ζούμε, τώρα που μας έχει κατακλύσει από παντού η βλακεία και η απαισιοδοξία.

16568462713_8b7ca2b095_o

Διότι, όπως έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές, η Dorothy Snot δεν θέλει μόνο να είναι ένα κορυφαίο play-based school. Θέλει να είναι και στην πρωτοπορία της δημιουργίας και εφαρμογής καινούριας γνώσης – γνώσης που θα βοηθήσει τις κοινωνίες να πηγαίνουν όλο και περισσότερο προς μια ελεύθερη και δημοκρατική εκπαίδευση, βασισμένη στις επιθυμίες και τα θέλω των παιδιών.

17002419329_e7d2c03c86_k

Και επειδή αιθανόμαστε ευγνωμοσύνη για την ελληνική κοινωνία που μας εμπιστεύεται και μας ακολουθεί, οργανώνουμε με όλη μας την καρδιά αυτές τις δημόσιες συζητήσεις – ώστε να εχουν και άλλοι συμπολίτες την δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με τέτοιους κορυφαίους παιδαγωγούς και ανθρώπους.

Και διότι επίσης, είναι καιρός να καταλάβουμε ότι μόνο αν συναγελαζόμαστε με τους καλύτερους, καθένας στον χώρο του, and only if we think really big, θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να γίνουμε περήφανοι ως σύνολο για την χώρα μας και την δουλειά μας.

Dancing with the best – and only….

(μεγάλο ευχαριστώ στον καλό μας φίλο Χρήστο Λουφόπουλο για τις ωραίες φωτογραφίες!)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.