Οι αξίες που πάντοτε θα διαχωρίζουν την ήρα από το σιτάρι

Slide1Μεσα σε δυο μόλις μέρες από την στιγμή που ανακοινώσαμε την συζήτηση για την εκπαίδευση της 18ης Απριλίου 2015, με συμμετέχοντες τον Teacher Tom, τον Σπύρο Κασιμάτη και τον Αγγελο Πατσιά, δεχθήκαμε τουλάχιστο 200 αιτήσεις συμμετοχής. Εαν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, θα ξεπεράσουμε τις χίλες μέχρι την ημερομηνία του event…

Η συμμετοχή στην συζήτηση είναι φυσικά δωρεάν. Το (μεγαλο) κόστος της όλης διοργάνωσης θα βαρύνει μόνο την Dorothy Snot, παρ’ όλο που θα μπορούσαμε φαντάζομαι να βρούμε κάποιους χορηγούς, αν θέλαμε.

Θα πει κάποιος βέβαια ότι σε αντιστάθμισμα, το σχολείο μας θα λάβει διαφήμιση. Σαφώς – αλλά είμαστε ήδη ασφυκτικά γεμάτοι για την επόμενη χρονιά και κάνουμε εγγραφές για το ’16-’17. Αρα, και η διαφήμιση είναι άνευ άμεσου οικονομικού αποτελέσματος.

Και τότε, θα ρωτήσει κάποιος τυπικός έλληνας, τότε γιατί το κάνετε όλο αυτό; σε τόσο δύσκολους καιρούς, γιατί πετάτε τόσα λεφτά στον αέρα; είστε τρελοί – ή υπάρχει κάτι άλλο που μας κρύβετε; (ξέρετε τώρα που πάει το μυαλό του έλληνα: σιωνιστές, νεφελίμ, διεθνείς συνωμοσίες, και πάει λέγοντας…)

Ναι. Υπάρχει κάτι που σας κρύβουμε πίσω από την διοργάνωση του “RE-educate / DE-educate“. Κάτι που δυστυχώς η ελληνική κοινωνία έχει πλέον απωλέσει. Υπάρχουν οι αξίες – που πάντοτε θα διαχωρίζουν την ηρα από το σιτάρι…

1. Ειμαστε ένα σχολείο πολύ υπερήφανο για την δουλειά που κάνει. Εχουμε μια καταπληκτική ομάδα δασκάλων, εκπαιδεύουμε φανταστικά παιδιά (που δεν είναι πρόβατα – αλλά σκεπτόμενα όντα), έχουμε και ένα καταπληκτικό μείγμα γονέων που μας εμπιστεύονται και είναι εξίσου περηφανοι για εμάς.

2. Ξυπνάμε κάθε πρωί με τον ίδιο ενθουσιασμό και με σκοπό να ξανα-εφεύρουμε την εκπαίδευση, από την αρχή. Σπανίως επαναλαμβανόμαστε – και αυτό γιατί τα ίδια τα παιδιά καθημερινά, μας πάνε αλλού.

3. Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί για όλα τα παραπάνω και για την αγάπη που λαμβάνουμε από την ελληνική κοινωνία. Και θέλουμε, με την ποιότητα των όσων κάνουμε, να ανταποδίδουμε αυτή την αποδοχή.

4. Παράλληλα, θέλουμε να είμαστε σε διαρκή επαφή με το καλύτερο κομμάτι του χώρου στον οποίο δραστηριοποιούμαστε. Η Dorothy Snot θα μπορούσε να βρίσκεται, από άποψη εκπαιδευτικής ποιότητας, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το ότι είμαστε στην Ελλάδα, δεν θα μας κάνει ποτέ να μπούμε στην λογική “bon pour l’orient”…

5. Οταν λοιπόν θέλεις να φτάσεις στην κορυφή, δεν κοιτάς κάτω. Ψαχνεις να βρεις άλλες, πιο ψηλές κορυφές, για να τις φτάσεις. Ψάχνεις να βρεις τους καλύτερους, που μπορούν να σε εμπνεύσουν για να ανέβεις κι άλλο. Και μαζί με εσένα, να ανέβουν και όσοι άλλοι θέλουν να ακολουθήσουν…

Στην Ελλάδα, ζούμε δυστυχώς εδώ και χρόνια μια τεράστια αξιακή παρακμή. Αυτή η παρακμή είναι ο κύριος λόγος για οτι κακό μας συμβαίνει. Φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας να χαρακτηρίζει την αριστεία “ρετσινιά”! Ε, όχι λοιπόν. Εμείς θέλουμε να είμαστε οι άριστοι – και θα είμαστε! Γιατί, το να είσαι πρώτος είναι ζήτημα επιλογής, όπως λέει και μια διαφήμιση. Και οι ελεύθεροι ανθρωποι, επιλέγουν…

Εχουμε ξεχάσει στην χώρα μας πως είναι να θέλεις να είσαι πραγματικά καλός, σε ότι κάνεις. Οχι για να βγάλεις πολλά χρήματα ή για να αποκτήσεις εξουσία. Αλλά, για να αισθανθείς ο ίδιος σπουδαίος και δημιουργικός. Και χορτάτος, στο τέλος της ημέρας…

Δεν είμαστε λοιπόν τρελοί. Βλέπουμε καλά τι συμβαίνει γύρω. Αλλά, να σας πω την αλήθεια, δεν μας πολυενδιαφέρει πραγματικά. Φυσικά και θα υποστούμε και ‘μεις τις συνέπειες της όποιας (απευκταίας) καταστροφής, εδώ ζούμε και εδώ πορευόμαστε. Αλλά, καμμιά εξωτερική καταστροφή, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το να θέλουμε να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι.

Ή, όπως λέει και ο φίλος μου ο Τομ, “δεν προετοιμάζεσαι για την μεγάλη πείνα, με το να μένεις από τώρα νηστικός. Προετοιμάζεσαι για την μεγάλη πείνα τρώγοντας 2 και 3 φορές περισσότερο απ’ ότι συνήθως!

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν πάμε κόντρα στο ρεύμα της εποχής και “πετάμε του κόσμου τα λεφτά από το παράθυρο” για να διοργανώσουμε μια δημόσια συζήτηση με τους καλύτερους. Μια συζήτηση που θα μας βοηθήσει όλους να γίνουμε καλύτεροι – αν το θέλουμε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στην ελληνική κοινωνία που μας εμπιστεύεται – αλλά πάνω απ’ όλα, το οφείλουμε στο μέλλον των παιδιών και στις αξίες που θέλουμε να τους διδάξουμε.

Για αυτό σας περιμένουμε με χαρά στο Ρομάντσο στις 18 Απριλίου 2015…

One thought on “Οι αξίες που πάντοτε θα διαχωρίζουν την ήρα από το σιτάρι

  1. Συγχαρητήρια για τις επιλογές σας…! Είμαι χαρούμενη που ήμουν ανάμεσα σε εκείνο το κοινό που άκουσε τον Teacher Tom εκείνη την πρώτη φορά που τον είχατε φέρει και πάλι κοντά μας! Καλή συνέχεια στο έργο σας…!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.