τι προσέχουμε όταν επιλέγουμε preschool

???????????????????????????????Επισκεπτόμαστε λοιπόν, για πρώτη φορά, ένα σχολείο για πολύ μικρά παιδιά.

Τι πρέπει να προσέξουμε, πέρα από τα γνωστά και τετριμμένα;

Ποια είναι κάποια από τα διαφορετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα σχολείο που εστιάζει, όχι στο φαίνεσθαι, αλλά στην ουσία της εκπαίδευσης;

Οι άνθρωποι που θα δούμε, αυτοί που είναι υπέυθυνοι για την λειτουργία του χώρου, θα πρέπει:

1.    Να μην μιλάνε για «παιδικό σταθμό», να μιλάνε για σχολείο.

Εντάξει, παιδικοί σταθμοί θεωρούνται όλα τα preschools στην συλλογική μας κοινωνική συνείδηση, αλλά εάν οι άνθρωποι που λειτουργούν το σχολείο το αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ως «σταθμό», ως parking δηλαδή, τότε μην περιμένετε και πολλά στο εκπαιδευτικό κομμάτι…

2.    Να μας επιτρέπουν με χαρά να συμμετέχουμε, όποτε θέλουμε, στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ρωτήστε αν μπορείτε να κάνετε μια δραστηριότητα με τα παιδιά, να τους διαβάσετε π.χ. ένα παραμύθι (αν δεν πιστεύετε ότι μπορείτε κάτι περισσότερο). Σε ένα καλό preschool, όχι μόνο θα το αποδεχθούν αυτό αλλά θα σας το προτείνουν κιόλας οι ίδιοι. Η ενεργός συμμετοχή των γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, βοηθάει πολύ τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και χαρά για την διαδικασία της μάθησης. Αρνήσεις του στυλ «δεν γίνεται, δεν το επιτρέπει το πρόγραμμα μας /η ασφάλεια του χώρου /οι γονείς των υπολοίπων παιδιών, κλπ» είναι απλώς φθηνές δικαιολογίες.

3.    Να χαίρονται όταν μπλεκόμαστε στην καθημερινή ζωή του σχολείου.

Ζητείστε π.χ. να φάτε μια μέρα μαζί με τα παιδιά, απροειδοποίητα (και πάλι σε ένα καλό σχολείο θα σας το προτείνουν μόνοι τους). Δεν είναι μόνο για να διαπιστώσετε οι ίδιοι την ποιότητα, είναι και γιατί η διαδικασία του φαγητού σε ένα preschool αποκαλύπτει πολλά για την συνοχή της ομάδας, για την δουλειά που γίνεται σε επίπεδο ορίων κοινωνικής συμπεριφοράς και για την σχέση των παιδιών με τις δασκάλες τους.

4.    Να «οργίζονται» και να το δείχνουν, όταν ακούν πράγματα με τα οποία διαφωνούν!

Πείτε φράσεις tricky, π.χ. «καλά τώρα, τι εκπαίδευση χρειάζονται τα παιδιά των 2 ετών, δεν καταλαβαίνουν και πολλά».  Ή, «εντάξει μωρέ, θα τον φέρνω 2-3 φορές την εβδομάδα. Σιγά μη χάσει και το μάθημα!». Σε ένα preschool που σέβεται τον εαυτό του, οι άνθρωποι που θα ακούσουν κάτι τέτοια θα βγάλουν σπυράκια και θα σας το δείξουν!

5.    Να μπορούν πάντοτε να εξηγήσουν το «γιατί» πίσω από κάθε δραστηριότητα.

Είναι εύκολο κάποιος να σχεδιάζει εντυπωσιακές δραστηριότητες, ερήμην των παιδιών, και μετά να τις υλοποιεί βάζοντας τα παιδιά να συμμετέχουν σαν μαϊμουδάκια και βγάζοντας όμορφες φωτογραφίες. Το δύσκολο είναι να σχεδιάζει πράγματα ΜΑΖΙ με τα παιδιά, δραστηριότητες που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες των παιδιών και που απαντούν στα δικά τους γιατί. Τα παιδιά, μόνο όταν υπάρχει σκοπός που τα ίδια κατανοούν, συμμετέχουν, χαίρονται και εξελίσσονται!

6.    Να έχουν φτιάξει ένα σχολείο γεμάτο «προκλήσεις» για τα παιδιά!

Μην στραβομουτσουνιάζετε απαραίτητα βλέποντας σκάλες, γωνίες ή ριψοκίνδυνα παιχνίδια στην αυλή. Όλα αυτά είναι στοιχεία τρομερά βοηθητικά για να μπορέσουν τα παιδιά να αυξήσουν την υπευθυνότητα και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Αυτό που πρέπει να παρατηρήσετε πολύ προσεχτικά είναι το ΠΩΣ οι δασκάλες τα αξιοποιούν εκπαιδευτικά όλα αυτά, ώστε τα παιδιά να προχωρούν και να εξελίσσουν την προσωπικότητα τους. Θυμηθείτε ότι στόχος της προσχολικής εκπαίδευσης δεν είναι να παράγει υπερ-προστατευμένους μπόμπιρες, είναι να δημιουργεί προσωπικότητες αυτόνομες και ανεξάρτητες, παιδιά με πίστη στον εαυτό και στις δυνατότητες τους!

7.    Να έχουν επιλέξει δασκάλες με προσωπικότητα και άποψη.

Προφανώς, η διεύθυνση ενός σχολείου είναι αυτή που δίνει τον χαρακτήρα και την εκπαιδευτική γραμμή. Οι δασκάλες όμως είναι αυτές που θα είναι καθημερινά μαζί με το παιδί σας, αυτές είναι που θα πρέπει να εμπιστευθείτε και να μπορέσετε να επικοινωνήσετε. Μιλήστε μαζί τους και δείτε αν ταιριάζουν οι αντιλήψεις σας. Αξιολογήστε επίσης πως αντιμετωπίζουν το παιδί σας στην πρώτη επαφή μαζί του, πριν ακόμη το γράψετε στο σχολείο.  Μείνετε μακριά από τις περιπτώσεις όπου η προσωπικότητα των δασκάλων, με το που βλέπουν την διευθύντρια, εξαφανίζεται!

8.    Να έχουν φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς…

Κρατηθείτε μακριά από την μετριότητα και την χλιαρότητα (σε όλα τα πράγματα στην ζωή, να εξηγούμαστε!). Τα καλά σχολεία, που έχουν συγκεκριμένη εκπαιδευτική άποψη και που είναι υπερήφανα για την δουλειά που κάνουν, δεν προσπαθούν να ικανοποιήσουν όλον τον κόσμο. Κρατάνε τα standard τους ψηλά και δεν κάνουν κωλοτούμπες για να μην χάσουν έναν πελάτη. Μορφώστε οι ίδιοι προσωπική γνώμη και μετά επιλέξτε το σχολείο που ταιριάζει στις ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ οικογενειακές αξίες.

9.    Να γουστάρουν και να παθιάζονται πρώτα οι ίδιοι με το σχολείο που έχουν και με την δουλειά που κάνουν.

Αυτονόητο, δεν χρειάζεται εξήγηση….

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.