Τι είναι η εκπαίδευση;

IMG_8820

“Education is not preparation for life, education is life itself”

Αυτη η περίφημη φράση του John Dewey  παίζει σημαντικό ρόλο στον αυτοπροσδιορισμό κάθε σχολείου που βασίζει την φιλοσοφία του στις αρχές του play-based learning.

Tι είναι λοιπόν για εμάς η εκπαίδευση; Mα, ότι είναι και η ζωή.

Η ζωή έχει αλλαγές.  Πλέον, δεν υπάρχει ένα πράγμα γύρω που να μένει σταθερό. Μην δομείτε λοιπόν την κοσμοθωρία των παιδιών επάνω σε απατηλές μονιμότητες – δεν θα τις ζήσουν. Αντίθετα, ωθήστε τα παιδιά, από πολυ μικρά, να μάθουν να προσαρμόζονται στο νέο.

IMG_8888 (2)

Η ζωή έχει κίνηση. Βάλτε έναν παγκόσμιο χάρτη σε δύο μέτρα απόσταση και προσπαθήστε να ρίξετε ένα βελάκι επάνω στην Ελλαδα. Δεν θα μπορέσετε να την δείτε καν, πόσο μάλλον να την πετύχετε!

Πηγαίνετε λοιπόν μακρινά και μή ταξίδια με τα παιδιά και εξηγείστε τους ότι κάθε πιθανό και απίθανο μέρος στον κόσμο μπορεί να είναι αύριο το μέρος που θα ζήσουν ή θα δουλέψουν. Σταθείτε επίσης λίγο μαζί τους στην αίθουσα αναχωρήσεων του Heathrow ή του JFK και προσπαθείστε να μετρήσετε τους ανθρώπους που κινούνται γύρω σας. Πόσο αδύνατο – μα και πόσο συναρπαστικό!

SAM_5016

Η ζωή απαιτεί δουλειά. “Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα “, σήμερα αυτό ισχύει περισσότερο από ποτέ. Μην φτιάχνετε ιδανικούς, ψεύτικους κόσμους για τα παιδια σας. Από πολύ μικρά εμπλέξτε τα στην πραγματική ζωή και εξηγείστε τους πόσο σημαντικό είναι κάθε πράξη τους να προσθέτει αληθινή αξία, τόσο στην δική τους καθημερινότητα όσο και των γύρω.

Οταν δε οι πράξεις αυτές αφορούν πράγματα που κάνουν την δική τους την καρδιά να πάλλεται δυνατά, τόσο το καλύτερο!

IMG_1671

Η ζωή είναι όμορφη. Οι ενήλικες γκρινιάζουμε και θυμώνουμε διαρκώς με όλους και με όλα, η ζωή όμως είναι όμορφη και έτσι χάνουμε την χαρά και την ουσία της.

Μην ρίχνετε και τα παιδιά σε αυτό το  λούκι. Δώστε τους θετικά παραδείγματα, καλές πρακτικές, ανακαλύψτε μαζί τους την ομορφιά στα μικρά και τα μεγάλα.

Slide12 (2)

Η ζωή συνδυάζει πολλά διαφορετικά πράγματα, την ίδια στιγμή. Το 50% των σημερινών επαγγελμάτων θα καταργηθεί ή θα αντικατασταθεί από τεχνολογικές λύσεις, μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια. Οσα απομείνουν και όσα νέα δημιουργηθούν, θα απαιτούν από τον ανθρώπινο παράγοντα συνδυαστική σκέψη, γρήγορη αντίληψη και κατανόηση πολλών διαφορετικών εννοιών.

Πριν ωθήσετε λοιπόν τα παιδιά στην απόλυτη και βαθιά εξειδίκευση, σιγουρευτείτε ότι κατανοούν απλές σημαντικότητες και προτεραιότητες (ο καθηγητης, ας πούμε,  που θα τους ζητησει στα σοβαρα να υπολογίσουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί ενας εργάτης για να σκάψει έναν λάκκο ενός χιλιομέτρου, δικαιούται να ακούσει ότι η ερώτηση του είναι ηλίθια…)

DSC_0984

Η ζωή που αξίζει να βιωθεί βασίζεται σε αξίες και οράματα. Οχι σε χρήματα και σε υλικά αγαθά – αυτά είναι το μέσον. Μάθετε στα παιδια να ονειρεύονται και διδάξτε τους το καζαντζακικό “φτάσε όπου δεν μπορείς”. Μάθετε τους επίσης να ειναι υπερήφανα για αυτό που είναι, όχι για αυτό που έχουν.

Στον κόσμο, χρήματα πάντα θα υπάρχουν για όσους οραματίζονται, επιμένουν και πιστεύουν στον εαυτό τους και σε ότι κάνουν. Αρκεί αυτό να έχει λόγο ύπαρξης, να προσθέτει δηλ. πραγματική αξία στην κοινωνία (δείτε πιο πάνω).

Αυτές και άλλες πολλές είναι οι αξίες της ζωής που εκτιμούμε και της εκπαίδευσης στην οποία πιστεύουμε, εδώ στην Dorothy Snot.

Οσοι συμφωνείτε, αντιγράψτε ελεύθερα!

One thought on “Τι είναι η εκπαίδευση;

  1. Pingback: Τι είναι η εκπαίδευση; | tolmima

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.