Η χαρά που παίρνουμε καθημερινά από την ζωή μας, είναι ίσως το πιο σημαντικό benchmark επιτυχίας.

Screen Shot 2016-01-11 at 7.49.05 PMΠριν λίγες μέρες μάθαμε ένα θαυμάσιο νέο: ότι το σχολείο μας θα είναι ένα από τα δέκα υποψήφια για να λάβουν το βραβείο της Καινοτομίας στην Εκπαίδευση (Innovation on Education), στα πλαίσια του μεγαλου διεθνούς συνεδρίου GESS 2016  που θα γίνει στο Ντουμπάι, 1-3 Μαρτίου 2016.

Φυσικά, η είδηση μας κάνει πολύ χαρούμενους. Δεν είναι μικρό πράγμα ένα ελληνικό μικρό σχολείο, που αριθμεί μόλις 7,5 χρονια ζωής, να μπαίνει στο shortlist για ένα τέτοιο βραβείο, ανταγωνιζόμενο άλλα, πολύ μεγαλύτερα και πολύ πιο καταξιωμένα ξένα σχολεία, από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Και όλο αυτό να συμβαίνει στα Αραβικά Εμιράτα, σε μια από τις πιο αναπτυσσόμενες και πλούσιες περιοχές στον κόσμο, όπου είναι παρόντες οι κορυφαίοι οργανισμοί κάθε επιχειρηματικού κλάδου, παγκοσμίως.

Πέρα όμως από την εύλογη χαρά και ικανοποίηση που μας προκαλεί, θα κανει πρακτικά κάποια διαφορά για το σχολείο μας αυτή η διάκριση? Θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα μας και στον τρόπο που παρέχουμε τις εκπαιδευτικές μας υπηρεσίες?

Η  απάντηση είναι φυσικά όχι. Οσο καλά κάναμε την δουλειά μας μέχρι σήμερα, το ίδιο καλά θα συνεχίσουμε να την κάνουμε και αύριο.

Και όμως. Ισως υπάρχει κάτι που θα αλλάξει, όχι στην καθημερινότητα – αλλά στα μυαλά μας. Θα καταλάβουν ίσως και οι τελευταίοι δύσπιστοι από εμάς, αυτό που έλεγε μια παλιά διαφήμιση: “Ιmpossible is nothing”!

Η Dorothy Snot δημιουργήθηκε το 2008 από την Ντανιέλα Κράλλη χωρίς σπουδαίο λόγο, απλώς με στόχο την υλοποίηση ενός δικού της οράματος: να φτιαχθεί ένα σχολείο που να σέβεται την προσωπικότητα και τις επιθυμίες των πολύ μικρών  παιδιών και να τα βοηθάει να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, με χαρά. Και να κάνει χαρούμενους επίσης αυτό το σχολείο και όλους όσους έρχονται σε επαφή μαζί του. Ενα τετοιο όραμα δεν έχει φυσικά ούτε χρονικούς, ούτε γεωγραφικούς περιορισμούς.

Τα τελευταία 7,5 χρόνια δουλεύουμε σκληρά επάνω σε αυτό. Και έχουμε καταφέρει να είμαστε όλοι χαρούμενοι!

Δεν κάνουμε τίποτε το φοβερό, μη νομίζετε. Ακούμε τα παιδιά, τους δίνουμε χώρο να δράσουν, τους επιτρέπουμε να πάρουν ρίσκα, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Βασικά, τα παρατηρούμε να ζουν και μαθαίνουμε από αυτά. Και με βάση όσα μαθαίνουμε, κανονίζουμε την πορεία του σχολείου, καθημερινά. Δεν διδάσκουμε τα παιδιά, ούτε τους επιβάλουμε την γνώμη μας. Απλώς, τα αφήνουμε ανεξαρτήτως ηλικίας να παρουν το τιμόνι της ζωής τους και να εξελιχθούν, μέσα σε ένα χαρούμενο και δημιουργικό περιβάλλον που τα σέβεται και τα φροντίζει.

Γιατί τώρα αυτό το απλό πράγμα θεωρείται καινοτόμο είναι μια άλλη συζήτηση, ένα άλλο θέμα για το οποίο πολλά έχουμε γράψει στο παρελθόν.

Σήμερα όμως, μετά ακριβώς από 7,5 χρόνια λειτουργίας του σχολείου, θέλουμε απλώς να καταγράψουμε το ένα σημαντικό πράγμα έχουμε μάθει μέσα από αυτή διαδρομή.

Ότι, αν κατι έχει ενδιαφέρον και αξία, είναι να ακολουθείς τα όνειρα σου. Και να δουλεύεις φυσικά πολύ επάνω σε αυτά. Φρόντισε απλώς, τα όνειρα αυτα να σε κάνουν χαρούμενο. Και να κάνουν χαρούμενους και άλλους ανθρώπους, γύρω! Η χαρά που παίρνουμε καθημερινά από την ζωή μας, είναι ίσως το πιο σημαντικό benchmark επιτυχίας.

Και επίσης, να μην βάζεις περιορισμούς στα όνειρα σου. Δεν έχει σημασία που ζεις, ποιος είσαι, ποσα λεφτα έχεις (ή δεν έχεις). Πάντα θα υπάρχει ένα πολύ απλό και υλοποιήσιμο όραμα που θα μπορεί να σε κάνει χαρούμενο – αρκεί να το τολμήσεις. Και αφού θα σε κάνει και χαρούμενο, μάλλον θα το κάνεις και καλά! Οτι σπουδαίο υπάρχει γύρω μας άλλωστε, όταν ξεκινούσε ήταν ασήμαντο…

Για εμάς στην Dorothy Snot, ήδη ξεκίνησε μια νέα φάση. Μετά από άλλα 7,5 χρόνια, ίσως να μπορέσουμε να κάνουμε και πάλι έναν αντίστοιχα ευτυχισμένο απολογισμό. Ισως και όχι. Αλλά σίγουρα, θα έχουμε ευχαριστηθεί την πορεία.

Thank you everybody λοιπόν για το όμορφο ταξίδι – του παρελθόντος και του μέλλοντος…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s