Για μένα αυτό είναι εκπαίδευση…

site-1από την Τζένη Διαμαντοπούλου

Με αφορμή την κουβέντα ενός φίλου που με προβλημάτισε ιδιαιτέρως…

«Ρε συ Τζένη όλο για τη δουλειά σου μιλάς. Αποφεύγεις να συμμετέχεις σε κοινωνικές ή πολιτικές κουβέντες και να παίρνεις θέση», μου είπε.

Αναρωτιέμαι λοιπόν αν επιλέγοντας κάποιος να κάνει αυτή τη δουλειά και βρίσκοντας τη δύναμη να έρθει αντιμέτωπος και να ακούσει ουσιαστικά και πραγματικά τα θέλω, τις ανάγκες και τις σκέψεις των παιδιών, δεν παίρνει αυτομάτως θέση κοινωνική και πολιτική απέναντι στα πράγματα και στην κατάσταση που επικρατεί σε αυτό τον κόσμο.

Είναι σπουδαίο να κάνεις ότι μπορείς με το δικό σου τρόπο για να νιώσουν και να βιώσουν τα παιδιά τι είναι ο σεβασμός προς τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση προς τους άλλους, τι σημαίνει μοιράζομαι, συνεργάζομαι, διεκδικώ, μπορώ, θέλω, σκέφτομαι, νοιάζομαι, αισθάνομαι, εκφράζομαι, ονειρεύομαι, παίζω.

Και είναι μαγικό να βλέπεις όλα αυτά τα ρήματα να ζωντανεύουν στη ζωή τους μέρα με τη μέρα και να ξέρεις ότι παρόλο που μπορεί μετά από κάποια χρόνια τα μικρά αυτά πλάσματα να έχουν ξεχάσει το πρόσωπό σου, αυτό που δεν θα έχουν ξεχάσει σίγουρα είναι ότι θα ξέρουν τον τρόπο να μη φοβούνται να ζήσουν αυτό που τους συμβαίνει κάθε στιγμή. Να μην κρύβονται, να μην παραιτούνται. Να ξέρουν ότι μπορούν. Και να ξέρεις ότι έχεις βάλει και εσύ ένα λιθαράκι σε όλο αυτό….

Ένας από τους βασικούς λόγους λοιπόν που κάνω αυτό που κάνω είναι γιατί αυτός είναι ο τρόπος που επιλέγω να υπάρχω μέσα σε αυτό τον κόσμο. Με σεβασμό προς τον εαυτό μου και προς τους άλλους. Παίρνοντας θέση. Και ταυτόχρονα μαθαίνοντας συνεχώς… από τα παιδιά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.