Επίσκεψη στο Μουσείο Παλαιοντολογίας στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας

site-1

από την Ντανιέλα Κράλλη

Την Τετάρτη 1η Ιουλίου επισκεφθήκαμε με τα παιδιά του προνηπίου το μουσείο Παλαιοντολογίας στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας.

Πρώτη φορά επισκεφθήκαμε αυτό το μουσείο και, για να πω την αλήθεια, ο λόγος ήταν ότι τα παιδιά του προνηπιακού τμήματος είχαν κάνει μια τεράστια έρευνα για τους δεινόσαυρους (θέμα που αποφάσισαν ότι τους ενδιαφέρει πολύ και ότι ήθελαν να το εξερευνήσουν).Έφεραν στο σχολείο βιβλία και δεινόσαυρους μινιατούρες για να βρούν ομοιότητες και διαφορές, πότε έζησαν και γιατί εξαφανίστηκαν.

Την ύπαρξη του μουσείου την ανακάλυψα ψάχνοντας το ίδιο πεισματικά και επίμονα, όπως ακριβώς ζήτησαν και τα παιδιά να ασχοληθούν με αυτό το θέμα!

Το μουσειο γεωλογίας και παλαιοντολογίας το έχει δημιουργήσει το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Δεν είχα ακουσει τίποτα στο παρελθόν γι αυτόν τον χώρο και πριν πάμε με τα παιδιά, αποφάσισα να επισκεφθώ μόνη τον χώρο για να ελεγξω ευρήματα και ανθρώπους.

Εδω να πω πως είναι πολύ σημαντικό για μενα το πως «περιμένουν» τα παιδιά μας σε έναν χώρο, οι άνθρωποι του. Αν αισθανθώ ότι ειμαστε «αναγκαίο κακό», δεν πάμε ποτέ για επίσκεψη ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Όποιος έχει βαρεθεί την δουλειά του ή αντιμετωπίζει τα παιδιά μας σαν «παιδάκια», με ότι αυτό συνεπάγεται, μένει εκτός Dorothy.

Όταν πήγα λοιπόν είδα το μουσείο, εντυπωσιάστηκα. Τα σπάνια ευρήματα και η επιβλητική διάταξή τους στον χώρο με μετέφεραν σε άλλη εποχή. Στην εποχή των…δεινοσαύρων.

Η κα. Ελεωνόρα (υπεύθυνη του τμήματος) όμως, προσφέρθηκε να με πάει και στον άλλο χώρο. Υπάρχει και άλλο; σκέφτηκα.
Κατεβήκαμε λοιπόν έναν όροφο όπου, οι άνθρωποι του πανεπιστημίου είχαν έναν χώρο όπου δουλεύουν και οι ίδιοι. Ευρύματα αληθινα που «περιμένουν» να δώσουν νέες πληροφορίες, τραπέζια συντήρησης και δημιουργίας αντιγράφων, προθήκες παντού.

Εκεί κατάλαβα ότι αυτός δεν ήταν μόνο ένας χώρος έκθεσης, αλλά και ένας χώρος έρευνας και εργασίας. Ενθουσιαστηκα με την ενέργεια που εισέπραξα!

Μου είπαν οι άνθρωποι του μουσείου:«Επειδή μας επισκέπτονται παιδιά που δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν ανασκαφή, έχουμε φτιάξει ένα ειδικό τραπέζι με άμμο, μέσα στην οποία κρύβονται αντίγραφα απολιθωμάτων τα οποία μπορούν τα παιδιά να τα ανακαλύψουν, χρησιμοποιώντας τα σωστά εργαλεία»

Ήμουν σίγουρη λοιπόν για τον χώρο. Ήταν ιδανικός. Ένας χώρος έρευνας, μελέτης και έκθεσης – ζωντανός!

Η δεύτερη και μεγαλύτερη έκπληξη όμως ήταν, όταν οι επιστήμονες παλαιοντολόγοι συνάντησαν τα παιδιά. Και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κ.κ.  Ν. Τσουκαλά, Μ. Γεωργίτση και Π. Σκάνδαλο, και βέβαια τον διευθυντή τους κ. Γ. Θεοδώρου. Respect!

Διότι:

Η επικοινωνία που είχαν με τα παιδιά ήταν εντελώς ισότιμη! Αντιμετώπισαν τις ερωτήσεις, τις σκέψεις και τους συλλογισμούς τους με ειλικρίνεια και πάντα ρωτούσαν αν υπάρχει κάτι άλλο που θέλουν να μάθουν. Πόσο πιο ευκολη γίνεται η επικοινωνία όταν γνωρίζεις και αγαπάς πραγματικά ένα αντικείμενο, δεν …φοβάσαι τις ερωτήσεις που δεν θα μπορέσεις να απαντήσεις και αφήνεις το καράβι της επικοινωνίας να σε ταξιδέψει ελέυθερα!

site-2Αυτή ακριβώς η αντιμετώπιση ταιριάζει σε παιδιά. Για να αγαπήσουν μια τέχνη, μια επιστήμη, μια επαγγελματική καριέρα. Αν δεν δουν τον ενθουσιασμό στα ματια των δασκάλων τους, πως θα φανταστούν την χαρά της ζωής; Διότι, όλα αυτά είναι η ζωή!

Σε έναν χώρο λοιπόν με μηδενικά έσοδα, άνθρωποι σοβαροί με μεράκι και με διάθεση να επικοινωνήσουν την γνώση, παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν και να κρατηθούν με αξιοπρέπεια.

Όσοι εκπαιδευτικοί δουλεύετε αυτό το θέμα με τα παιδιά σας, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε αυτό το μουσείο και να το διαδώσετε! Δεν θα το μετανιώσετε….

(email επικοινωνίας του μουσείου: palaeo-museum@geol.uoa.gr)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.