“Ρε συ, αυτά δεν τα καταλαβαίνουν οι μεγάλοι, θα τα καταλάβουν τα παιδιά;”

IMG_3213Εχθές, Τετάρτη 29 Μαίου, έγινε το τελευταίο για εφέτος μάθημα μουσικής στο νηπιαγωγείο μας με τον αγαπημένο μας Χρίστο Παπαγεωργίου. Εγινε απόγευμα, στον κήπο του σχολείου και με παρουσία των γονέων των παιδιών.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι και πολύ υπερήφανοι για τα όσα ζήσαμε φέτος με τον Χρίστο. Η ιδέα να κάνει μουσική στα παιδιά του νηπιαγωγείου ήταν ένα εκπαιδευτικό “πείραμα” που αποφασίσαμε από κοινού στην αρχή της χρονιάς, όχι χωρίς τον φόβο της αποτυχίας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τα λόγια του, τον περασμένο Σεπτέμβριο: “Ρε συ, αυτά δεν τα καταλαβαίνουν οι μεγάλοι, θα τα καταλάβουν τα παιδιά;”

Και όμως, τα κατάλαβαν υπέροχα! Η αρχική ιδέα ήταν να γίνεται ένα “μάθημα” στο οποίο η μουσική να συνδέεται με την ζωγραφική, τον κινηματογράφο, τον χορό και όλες τις υπόλοιπες τέχνες και κατά την διάρκεια του οποίου τα παιδιά, μαζί με τον Χρίστο, να δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες. Στην πράξη, αυτό που έγινε ξεπέρασε τις προσδοκίες μας!

Η έντονη προσωπικότητα του Χρίστου Παπαγεωργίου σε συνδυασμό με την ατελείωτη ενέργεια των παιδιών δημιούργησε ένα εκρηκτικό κοκτέηλ. Οι κατα καιρούς “ανυποψίαστοι” επισκέπτες του σχολείου μας τρόμαζαν κυριολεκτικά στο άκουσμα μιας τάξης που, άκουγε π.χ. στην διαπασών Βιβάλντι ή Κόπλαντ ενώ την ίδια στιγμή η ορχήστρα των παιδιών κράταγε τον ρυθμό χτυπώντας εκκωφαντικά τα τύμπανα και άλλα αυτοσχέδια όργανα. Και ο δάσκαλος τους και μαέστρος τους, που το συνόδευε όλο αυτό στο πιάνο, ξελαρυγγιαζόταν “ουρλιάζοντας” εντολές στα “όργανα”, σαν άλλος Φον Κάραγιαν! Και πολλά άλλα τέτοια μαγικά πράγματα!

Γιατί όμως όλο αυτό; ποια η σκοπιμότητα του, θα ρωτήσει κάποιος. Σίγουρα όχι να διδαχθούν τα παιδιά μουσική “ωδειου”. Αυτό, ούτε επιτυγχάνεται με 3-4 ώρες τον μήνα, ούτε εμπίπτει στους στόχους και τις επιδιώξεις του σχολείου μας.

site-1Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε ήταν να φέρουμε “βιωματικά” τα παιδιά σε επαφή με την αισθητική και την ευγένεια της καλής μουσικής. Να περάσουμε στο DNA τους κάποιες θεωρητικά “δύσκολες” αξίες, με τρόπο εύκολο. Με το παιχνίδι και με την χαρά. Χωρίς σοβαροφάνεια και αυστηρή πειθαρχία. Μόνο, μεταφέροντας τους το συναίσθημα και την ομορφιά που κρύβει μέσα του αυτός ο μαγικός κόσμος. Με ενθουσιασμό και υψηλή ποιότητα. Για να γίνει κτήμα τους, χωρίς τα “πρέπει” και τα “μη” της παραδοσιακής εκπαίδευσης.

Και νομίζουμε ότι με την μοναδική συμβολή του Χρίστου, το πετύχαμε. Τα παιδιά έγραψαν δικούς τους στίχους επάνω σε κλασικές μελωδίες,  έπλασαν ιστορίες με μουσική υπόκρουση Μότσαρτ και Μπραμς και κράτησαν με επιτυχία το μέτρο στις 4 εποχές του Βιβάλντι και στα βαλς του Στράους. Τόσο απλά. Και το χαίρονταν!

Το ίδιο ακριβώς φυσικά θα μπορούσαν να κάνουν ακούγοντας και τα Ζουζούνια ή τον Μάικ τον Φασολάκη. Η τον Σάκη Ρουβά (μια χαρά είναι όλοι αυτοί, να εξηγούμαστε). Απο εμάς εξαρτάται. Τα παιδιά, όπως ξέρουμε πλεον καλά, μπορούν να κάνουν και να αφομοιώσουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Αρκεί κάποιος να τους δείξει την χαρά και την ομορφιά πίσω από το κάθε τι.

Τα δικά μας τα παιδιά λοιπόν χαιρόμαστε πολύ που πάνε στα παιδικά πάρτυ και χορεύουν με την καρδιά τους, ακούγοντας τα στρουμφάκια ή τον Psy. Γιατί, την άλλη μέρα, θα πάνε στο Μέγαρο για να ακούσουν π.χ. την “Φανφάρα για τον Κοινό Ανθρωπο” του Κόπλαντ, και θα το χαρούν το ίδιο. Γιατί, και αυτό θα το έχουν χορέψει! Ισορροπία….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.