ολα τα λουλουδια ανθιζουν

Πηγαμε προσφατα σε δυο ωραίες παραστασεις παιδικού θεάτρου, τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές!

Ιδιες γιατί και οι δύο σέβονταν την νοημοσύνη και την αισθητική των παιδιών & οι συντελεστές απολάμβαναν πραγματικά αυτό που έκαναν!

Διαφορετικές γιατί ακολούθησαν δύο ακριβώς αντίθετους δρόμους:

Ο βασιλιάς ακούει στο BIOS (αναβίωση μίας ιστορικής πλεόν παραγωγής του Μεγάρου Μουσικής) μέσα από μία λιτή, αφαιρετική,  μεταμοντέρνα θα έλεγα προσομοίωση του κλασικού παραμυθιού του Αντερσεν, δίνει στα παιδιά άφθονα “βιο-μαγικά“, αέρινα υλικά (γεια σου Μαριάννα!) για να χτίσουν τον φανταστικό τους κόσμο.

Χαλαρή δομή, σουρρεαλιστική σκηνοθεσία, μεταβαλλόμενες σταθερές, ζωντανή μουσική (του Νίκου Κυπουργού!) με τζαζ  διάθεση. Αποτέλεσμα στα όρια του ονειρικού, ακόμη και για τους μεγάλους.

Εαν ήμουν δασκάλα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού θα πήγαινα τα παιδιά μου να δουν το έργο (χωρίς να τους αποκαλύψω πολλά από πριν) και μετά θα τους ζητούσα να γράψουν τι είδαν: βάζω στοίχημα ότι ελάχιστες περιγραφές θα ταίριαζαν μεταξύ τους!

Αντίθετα, o “Αλαντίν του Γ. Δεγαίτη στο Θέατρο Τέχνης ακολουθεί μία παραδοσιακή προσέγγιση στην ανάπτυξη της ιστορίας. Πόσο ωραία όμως είναι η σκηνοθεσία! Πόσο πολύ σέβεται τα χρήματα και την αισθητική του κοινού! Κάνει εξαίρετη χρήση της μεγάλης σκηνής του θέατρου της Φρυνίχου, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι πλούσια και οι ηθοποιοί απολαμβάνουν τους ρόλους τους! Ορθολογική προσέγγιση θα έλεγα, με πολύ κέφι όμως και χωρίς να λείπουν οι πινελιές τρέλας.

Κλεβουν την παράσταση φυσικά τα δύο υπέροχα τζίνι και οπωσδήποτε το “μαγικό χαλί”!  Κοντολογίς, εξαιρετικά διασκεδαστικό έργο και χαρούμενα παιδιά στο τέλος, έχοντας παρακολουθήσει ένα από τα κλασικότερα παραμύθια όλων των εποχών!

Το βρίσκουμε λοιπόν καταπληκτικό που στην Ελλάδα του 2010 έχουμε σημαντική ποικιλία καλών πολιτισμικών επιλογών, ακόμη και στο παιδικό θέατρο! Μπράβο μας!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.