Συνάντηση ιδιοκτητών παιδικών σταθμών με τον Νομάρχη Αθηνών και εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας στις 31-08-09, με σκοπό την ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης.

Εικόνα0116

Την Δευτέρα 31 Αύγουστου 2009, στο αμφιθέατρο της διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και με αφορμή τη έναρξη λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών για την περίοδο 2009-2010, ο νομάρχης Αθηνών κ. Σγουρός και οι εντεταλμένοι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας μας ενημέρωσαν για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης.

Οι περισσότερες βέβαια πληροφορίες είχαν ήδη δημοσιευθεί στο blog μας και αλλού από τις 28/8.

Κάτι που δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική εγκύκλιο αλλά έγινε αποδεκτό κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μετά από πρόταση του Νομάρχη, είναι ότι για τα παιδιά που θα νοσήσουν και θα απουσιάσουν από το σχολείο, θα πρέπει επιστρέφοντας οι γονείς να μας φέρνουν βεβαίωση παιδιάτρου επιβεβαιώνοντας την αποθεραπεία του παιδιού και την ικανότητα του να παρακολουθήσει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του σταθμού.

Επίσης, οι αλλεπάλληλες ερωτήσεις στο τέλος της παρουσίασης από τους παρισταμένους αποτέλεσαν αφορμή για να αρχίσει να προετοιμάζει το Υπουργείο την έκδοση νέου, επιπλέον πληροφοριακού υλικού και  τον πιθανό ορισμό μιας νέας συνάντησης, μετά και την έναρξη λειτουργίας τόσο της πρωτοβαθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως συζητήθηκε, η ομάδα υψηλότερου κινδύνου είναι τα βρέφη κάτω των 6 μηνών το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων δεν έχει αναπτυχθεί  ακόμη.  Επίσης, για τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν αδερφάκια κάτω των 6 μηνών, προτάθηκε να κάνουν έγκαιρα το εμβόλιο της γρίπης προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Τονίστηκε ότι δεν χρησιμοποιούμε ΑΣΠΙΡΙΝΗ σε καμία περίπτωση.

Σε κάθε βρεφονηπιακό σταθμό θα οριστεί «υπεύθυνος γρίπης»(!!) ο οποίος και θα ελέγχει τα παιδιά κατά την είσοδό και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων υγιεινής του σταθμού.

Ακριβώς επειδή τα μέτρα πρόληψης  έγιναν επισήμως γνωστά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και εμπλουτίζονται συνεχώς από πλευράς υπουργείου,  θα ήθελα να σας ενημερώσω οτι στον σταθμό μας θα γίνονται ανά πάσα στιγμή προσαρμογές και βελτιώσεις, έτσι ώστε τα παιδιά να βρίσκονται διαρκώς σε ένα περιβάλλον όσο το δυνατό πιο καθαρό και οργανωμένο.

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς άλλωστε τα παιδιά θα εκπαιδευτούν διεξοδικά από τους παιδαγωγούς και στους κανόνες ατομικής υγιεινής, πράγμα το οποίο θα είναι καλό να υποστηριχθεί ιδιαίτερα κι απο το οικογενειακό περιβάλλον, έτσι ώστε κάποιες σημαντικές διαδικασίες να γίνουν ρουτίνα στην καθημερινότητας μας (π. χ συχνό πλύσιμο χεριών κλπ).

Αυτό που θέλω να είναι σαφές σε ολους είναι ότι όσα παιδιά νοσήσουν και ακολουθήσουν την σωστή θεραπευτική αγωγή, θεραπεύονται πλήρως και θα μπορούν να συμμετέχουν άφοβα στις δραστηριότητες του σχολειου χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να προσβληθούν ξανά. Σε περίπτωση ασθένειας φυσικά το παιδί θα πρέπει να παραμείνει  το παιδί στο σπίτι μέχρι την πλήρη ανάρρωση του, για το καλό όλων .

Αυτό που θα πρέπει να επαναλάβω επίσης είναι ότι όλοι μας  δεν διατρέχουμε κανέναν επιπλέον κίνδυνο σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον ιό γρίπης, εάν αναγνωρίσουμε την συμπτωματολογία και απευθυνθούμε εγκαίρως στον γιατρό μας

Σε λίγες μέρες θα έχουμε στην διάθεση μας και το cd  με την σημερινή παρουσίαση. Όταν το λάβουμε θα οριστεί συνάντηση με τους γονείς των παιδιών μας και με την παρουσία της παιδιάτρου μας κ. Κατσούγκρη, έτσι ώστε όλοι να ενημερωθούν κατάλληλα και να απαντηθούν τυχόν απορίες.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ληφθούν καθώς και η ενημέρωση που θα γίνει στους γονείς θα είναι συνειδητά σχολαστική, με κύριο μέλημά μας να μην εφησυχάσουμε – αλλά και να μην πανικοβληθούμε!

Επιπλέον ενημέρωση παρέχεται στο τηλέφωνο 1135 & στο 210-5222339 ή στο 210-5212054. Επίσης στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις : www.nom-athinas.gov.gr kai www.keelpno.gr

Για όσους τέλος ταξιδεύουν συχνά, τελευταίες πληροφορίες υπάρχουν στο : www.ecdc.europa.eu

Φυλλάδια σχετικά με το θέμα αυτό θα βρίσκονται πάντοτε σε εμφανή σημεία στον σταθμό μας για την ενημέρωσή σας, και φυσικά όλες οι τελευταίες πληροφορίες θα υπάρχουν στο site και στο blog της Dorothy Snot.

Γιατί η συνεχής και πλήρης ενημέρωση δεν αφήνει περιθώρια φόβου και πανικού!

Ντανιέλα Κράλλη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.